• 20 min

Oryginalne i smaczne.

  • 20 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
     30 dag mąki pszennej
     15 dag margaryny
     1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
     2 łyżki cukru pudru
     1 cukier waniliowy
     4 żółtka
    Składniki na masę:
     ½ litra mleka
     1 cukier waniliowy
     4 łyżki cukru pudru
     2 łyżki mąki pszennej
     2 łyżki mąki ziemniaczanej
     1 kostka masła
     5 dag bakalii wg upodobania (np. orzechów, rodzynek itp.)
     3 łyżki spirytusu bądź innego alkoholu albo kilka kropli zapachu do ciast
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kruche ciasto Desery

Muszelki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka, cukier puder i cukier waniliowy roztrzepać. Mąkę, proszek do pieczenia i margarynę posiekać nożem, dodać roztrzepane żółtka z cukrem zagnieść ciasto. Foremki na muszelki posmarować cienką warstwą tłuszczu i wylepić ciastem. Upiec na złoty kolor.
  • 2. Z mleka, mąki i cukru ugotować budyń. Przestudzić. Utrzeć masło, porcjami dodawać przestudzony budyń. Na koniec dodać alkohol i drobno pokrojone bakalie. Masę nakładać do połówek muszli tak, by lekko wystawała. Przykryć drugą połówką i posypać cukrem pudrem.

Porady

Najlepiej smakują następnego dnia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować