Przedstawiam bardzo prosty, gładki dżem z mirabelek. Jego przygotowanie jest banalnie proste, a dzięki przecieraniu nie potrzeba nawet wyciągać pestek z owoców. Jest kwaskowy, wyrazisty i ma piękny żółty kolor.
60 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
żółte mirabelki z pestkami 1kg
cukier do smaku
laska cynamonu
½ anyżu gwieździstego
woda 2 łyżki
Dżem-mus z mirabelek (dla leniwych) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Słoiki myjemy i sterylizujemy w piekarniku nastawionym na 100 stopni przez 20 minut lub wyparzamy wrzątkiem.
Owoce myjemy. Podlewamy dwoma łyżkami wody i gotujemy na małym ogniu, aż puszczą sok i zaczną się rozpadać.
2.Dosypujemy nieco cukru oraz dodajemy cała laskę cynamonu oraz ½ anyżu gwieździstego i kontynuujemy gotowanie aż owoce całkowicie się rozpadną a całość zacznie bulgotać. Kontrolujemy czy jest wystarczająco słodki i w razie konieczności dosładzamy. Wyciągamy cynamon i anyż.
3.Całości przecieramy prze sitko. Gorącym musem napełniamy wyparzone lub wysterylizowane słoiczki. Zakręcamy i pasteryzujemy około 20 minut w piekarniku nastawionym na 100 stopni C.
Komentarze