Dżem-mus z mirabelek (dla leniwych)

4.49 (167 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Przedstawiam bardzo prosty, gładki dżem z mirabelek. Jego przygotowanie jest banalnie proste, a dzięki przecieraniu nie potrzeba nawet wyciągać pestek z owoców. Jest kwaskowy, wyrazisty i ma piękny żółty kolor.

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • żółte mirabelki z pestkami 1kg
    cukier do smaku
    laska cynamonu
    ½ anyżu gwieździstego
    woda 2 łyżki
Wystaw ocenę:

4.49 (167 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory

Dżem-mus z mirabelek (dla leniwych) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mus z mirabelek 1. Słoiki myjemy i sterylizujemy w piekarniku nastawionym na 100 stopni przez 20 minut lub wyparzamy wrzątkiem.
    Owoce myjemy. Podlewamy dwoma łyżkami wody i gotujemy na małym ogniu, aż puszczą sok i zaczną się rozpadać.
  • Mus z mirabelek 2. Dosypujemy nieco cukru oraz dodajemy cała laskę cynamonu oraz ½ anyżu gwieździstego i kontynuujemy gotowanie aż owoce całkowicie się rozpadną a całość zacznie bulgotać. Kontrolujemy czy jest wystarczająco słodki i w razie konieczności dosładzamy. Wyciągamy cynamon i anyż.
  • Mus z mirabelek 3. Całości przecieramy prze sitko. Gorącym musem napełniamy wyparzone lub wysterylizowane słoiczki. Zakręcamy i pasteryzujemy około 20 minut w piekarniku nastawionym na 100 stopni C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mirabelki Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować