Mus z kaszy manny z sokiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na mleku z dodatkiem łyżeczki cukru i szczypty soli gotujemy kaszę mannę i odstawiamy do całkowitego wychłodzenia. Żółtko ucieramy z pozostałym cukrem na puszysty kogel-mogel. Oddzielnie ubijamy białko, z dodatkiem małej szczypty soli, na sztywną pianę.
2.Wystudzona kaszę mannę ubijamy mikserem, dodajemy utarte żółtko, a następnie powoli wlewamy sok.
3.Gdy składniki dobrze się połączą dodajemy pianę z białek i delikatnie łączymy z musem. Przekładamy do pucharka i dekorujemy ulubionymi owocami, u mnie były to pachnące latem wiśnie.
Porady
Mój mężczyzna się zakochał w tym deserze, więc zamiast soku tym razem wykorzystałam mus ze świeżego ananasa - można wykorzystać dowolne owoce :)
Komentarze