Połączenie deseru tiramisu o delikatnym kawowym smaku z malinami zadowoli najbardziej wymagające podniebienia...
Składniki:
250 ml śmietany kremówki
250 g serka mascarpone
cukier puder - ilość do smaku
1 łyżka cukru kryształ
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
250 ml amaretto
1 łyżka żelatyny
kilka biszkoptów (okrągłe lub podłużne)
3/4 szklanki malin (mogą być mrożone)
Tiramisu z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jedną łyżkę kawy rozpuszczalnej wymieszaną z łyżką żelatyny zalewamy wrzątkiem w 1/4 szklanki wody. Dokładnie mieszamy. Drugą łyżkę kawy rozpuszczamy na talerzu w ok. 1/2 szklanki wody - posłuży do namoczenia biszkoptów.
2.Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy w wysokim naczyniu. Serek mascarpone mieszamy z amaretto, cukrem pudrem i przygotowaną wcześniej kawą z żelatyną. Serek mascarpone delikatnie połączyć z ubitą wcześniej śmietanką.
3.Maliny rozetrzeć z odrobiną cukru. Na dno pucharków dajemy odrobinę malin, cienką warstwę masy, namoczone w kawie biszkopty oraz przykrywamy resztą masy. Deser udekorować wedle uznania (u mnie żelowe serduszka i musli), schłodzić w lodówce.
Komentarze