MUS TIRAMISU Z CZEKOLADĄ

4.5 (200 ocen)

  • 30 min

Nietypowy deser o smaku kwaskowatej kawy i przełamującej smak słodkiej czekolady. Deser, który jest szybki i tani w przygotowaniu, a przy tym efektywny. Aby deser wyglądał zachęcająco wystarczą proste, niskie szklaneczki, pucharki lub lampki do wina.

  • 30 min

Składniki:

  • 4 PORCJE:
    serek homogenizowany naturalny 400 g.
    śmietana kremówka 36 % 300 ml.
    kawa rozpuszczalna 2 płaskie łyżki
    woda niegazowana zimna 2-3 łyżki
    cukier puder 3 łyżki
    czekolada mleczna (można zastąpić gorzką) 200 g.
    mleko 3.2 % ok.8 łyżek
    kakao do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Kremówka Desery Tiramisu Mus Musy Kawy

Mus tiramisu z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Serek homogenizowany umieścić w misce razem z cukrem pudrem i rozcieńczoną w wodzie kawą. Miksować mikserem na najniższych obrotach do połączenia się składników.
    Oddzielnie ubić na sztywno śmietanę kremówkę. Dodać do serka. Wymieszać szpatułką.
  • 2. Do garnuszka wlać mleko. Podgrzać na małym ogniu. Dodać połamaną czekoladę i mieszać szpatułką do rozpuszczenia (nie używać metalowej łyżki). Odstawić do lekkiego ostygnięcia.
  • 3. Do pucharków wycisnąć za pomocą szprycy mus lub nałożyć łyżką (równomiernie rozprowadzić). Następnie nałożyć kleksy czekolady, i tak na zmianę. Wierzch oprószyć kakao. Można spożywać od razu lub wstawić do lodówki, aby deser lepiej stężał.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Kakao Kawa Serek Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować