Mus jabłkowy z kremem i prażonym kokosem na biszkopcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka i cukier ubić mikserem na puszystą masę. Następnie łyżką, delikatnie, mieszając w jedną stronę dodać przesiane mąki z proszkiem. Biszkopt wylać na blachę i piec 25 minut w temperaturze 180°C.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na małych oczkach, aby powstał z nich mus. Wyłożyć na durszlak, dosypać galaretki, dobrze wymieszać. Można dodać łyżeczkę cynamonu.
Pół litra mleka zagotować, w 100 ml wymieszać budynie, aby nie było grudek. Jeśli budynie nie są z cukrem, należy dodać trzy łyżki. Do gotującego się mleka wlać budynie. Kiedy masa zacznie tężeć, odstawić do wystygnięcia.
Margarynę na krem utrzeć do białości, następnie łyżka po łyżce dodawać wystudzoną masę budyniową.
Margarynę na wierzch roztopić na patelni, dodać cukier i wiórki kokosowe. Delikatnie zrumienić. Odstawić.
Na biszkopt wykładamy mus jabłkowy, a następnie krem budyniowy. Całość posypujemy obficie lekko ciepłym prażonym kokosem.
Komentarze