Mus czekoladowy z konfiturą malinową i ciasteczkami amaretti - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Odstawiamy do przestygnięcia (ok. 20 min przy uchylonym oknie). Pod koniec tego czasu zaczynami ubijać śmietankę (ja robię to ręczną trzepaczką, śmietana będzie bardziej puszysta i delikatna, a nie twarda, gdy zrobimy to robotem). Gdy czekolada jest w temperaturze pokojowej, wlewamy ją do ubitej śmietanki i dokładnie mieszamy łyżką.
2.Ciasteczka wsypujemy do blendera i chwilkę miksujemy (maja być kawałeczki ciasteczek, a nie proszek!), lub wkładamy do woreczka i traktujemy je wałkiem ;) Do pucharków nakładamy kolejno: 2 łyżki musu czekoladowego, 2 łyżki konfitury malinowej i znów 2 łyżki musu, tak, by powstały widoczne z boku warstwy. Po wierzchu posypujemy pokruszonymi ciasteczkami. Można jeść od razu, choć lepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce ok. 40 min. Smacznego! :)
Porady
Zamiast ciasteczek migdałowych amaretti można użyć innych, ulubionych, np. piegusków :)
Komentarze