Mus czekoladowy z konfiturą malinową i ciasteczkami amaretti

0 (0 ocen)

Szybki i przepyszny :)

Składniki:

  • Składniki na 3 osoby:
    200 ml śmietany kremówki 30 %
    1,5 tabliczki gorzkiej czekolady (najlepiej Wedla),
    słoiczek konfitury malinowej (Łowicz’a jest dobra),
    ok. 8 ciasteczek amaretti
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka Mus Musy

Mus czekoladowy z konfiturą malinową i ciasteczkami amaretti - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Odstawiamy do przestygnięcia (ok. 20 min przy uchylonym oknie). Pod koniec tego czasu zaczynami ubijać śmietankę (ja robię to ręczną trzepaczką, śmietana będzie bardziej puszysta i delikatna, a nie twarda, gdy zrobimy to robotem). Gdy czekolada jest w temperaturze pokojowej, wlewamy ją do ubitej śmietanki i dokładnie mieszamy łyżką.
  • 2. Ciasteczka wsypujemy do blendera i chwilkę miksujemy (maja być kawałeczki ciasteczek, a nie proszek!), lub wkładamy do woreczka i traktujemy je wałkiem ;) Do pucharków nakładamy kolejno: 2 łyżki musu czekoladowego, 2 łyżki konfitury malinowej i znów 2 łyżki musu, tak, by powstały widoczne z boku warstwy. Po wierzchu posypujemy pokruszonymi ciasteczkami. Można jeść od razu, choć lepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce ok. 40 min. Smacznego! :)

Porady

Zamiast ciasteczek migdałowych amaretti można użyć innych, ulubionych, np. piegusków :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować