Mus czekoladowy z amaretto i karmelizowanymi bananami

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Czekolada, amaretto i banany super połączenie, pyszny deser - czy trzeba coś więcej do małej czarnej:)

  • 3 godz.

Składniki:

  • Mus czekoladowy:
    2 jajka
    2 łyżki cukru pudru
    5 łyżek amaretto
    100 g gorzkiej czekolady
    100 g mlecznej czekolady
    30 g masła
    300 ml śmietany 30%

    Masa bananowa:
    3 banany
    100 ml śmietany 30%
    3 łyżki cukru
    10 g masła

Mus czekoladowy z amaretto i karmelizowanymi bananami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0x9s6wn 1. Jajka z cukrem pudrem ubić na parze na puszystą masę.
  • image-0aklwov 2. Czekoladę rozpuścić z masłem. Śmietanę ubić na sztywno.
  • image-0fdq250 3. Następnie do ubitych jajek dodać powoli zimną czekoladę i ubitą śmietanę, dokładnie wymieszać.Na końcu dodać amaretto i delikatnie wymieszać.
  • image-05chan8 4. Na patelnie wsypać cukier i poczekać aż powstanie karmel, następnie dodać cienkie plasterki bananów, masło i śmietanę. Zagotować i poczekać aż sos zgęstnieje.
  • image-0gk681h 5. W pucharku ułożyć warstwę musu czekoladowego , masę bananową i przykryć warstwą musu czekoladowego. Odstawić na 1,5 godziny do lodówki:)

Porady

porcja jest na 4 pucharki :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy