Mus cytrynowy

4.49 (142 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Średni

Na południu Włoch w ten sposób podaje się kwaśne sorbety pozwalające znieść lejący się z nieba żar.

  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:


  • - cytryna (wyciśnięty sok): 3 sztuki
    - Żelatyna: 4 łyżeczki
    - jajka (żółtka i białka osobno): 3 sztuki
    - cukier, najlepiej puder: 150 gramów
    - śmietanka kremówka 36%: 300 mililitrów
Wystaw ocenę:

4.49 (142 ocen)

Zobacz również:

Desery

Mus cytrynowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umieszczamy żelatynę w miseczce z sokiem z cytryny. Podgrzewamy ją w naczyniu z gorącą wodą i mieszamy, żeby się rozpuściła. Odstawiamy na bok do studzenia.
  • 2. Ucieramy żółtka z cukrem pudrem na biały puch
  • 3. Ubijamy białka
  • 4. Ubijamy śmietankę kremówkę na sztywną pianę
  • 5. Do żółtek dolewamy żelatynę z sokiem z cytryny i mieszamy
  • 6. Łączymy żółtka z ubitą śmietanką kremówką, dodajemy białka i delikatnie mieszamy wszystkie składniki.
  • 7. Przekładamy mus do wydrążonych cytryn lub małych miseczek, zostawiamy trochę musu do ozdoby, który jak stężeje przekładamy do szprycy cukierniczej i wyciskamy na każdą cytrynkę.
  • 8. Chłodzimy w lodówce minimum 3 godziny
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować