Mus cytrynowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Lekko kwaskowy wspaniały deser na ciepłe dni...

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • 1. cytryna 2 sztuki
    2. śmietana kremowa 300 mililitrów
    3. cukier 50 gram
    4. białka jaja kurzego 2 sztuki
    5. sól szczypta
    6. żelatyna do deserów 2 łyżeczki

Mus cytrynowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Cytryny dokładnie umyć i wyszorować.
    2. Zetrzeć skórkę z cytryn, na tarce o najmniejszych oczkach.
    3. Wycisnąć sok z cytryn. W soku zamoczyć żelatynę.
    4. Śmietanę z cukrem i skórką otartą z cytryny, ubić na sztywno.
    5. Białka jaj , szczypta soli, ubić na sztywno.
    6. Delikatnie połączyć , krem z białkami .
    7. Nałożyć do pucharków, odstawić na 1 godzinę do lodówki.

Porady

Dekorować wg. własnego uznania. Ja dekorowałam konfiturą z malin i odrobiną czekolady gorzkiej.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy