Murzyńska szarlotka

0 (0 ocen)

Inne wydanie czegoś tradycyjnego...

Składniki:

  • Masa jabłkowa:
    1200g jabłek najlepiej Szara reneta
    Cynamon
    Cukier do smaku
    Rodzynki - ewentualnie

    Ciasto:
    400g mąki pszennej
    100g mąki ziemniaczanej
    3 łyżki kakao
    150g cukru pudru
    200g margaryny lub masła
    2 jajka
    3-4 łyżki śmietany 18%

Murzyńska szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie masy jabłkowej:
    Jabłka obrać zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać z pozostałymi składnikami. W razie konieczności odcisnąć nadmiar soku.
  • 2. Przygotowanie ciasta:
    Składniki suche przesiać przez sitko wymieszać. Dodać pozostałe składniki szybko wyrobić. Włożyć do lodówki na ok. 1 godzinę. Po tym czasie podzielić na 2 równe części rozwałkować na prostokąty o wymiarach 25x 40cm. Jedną przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia dać masę jabłkową na nią drugą część ciasta. Ponakłuwać widelcem w kilku miejscach. Piec ok. 50 min do zrumienienia w temp. 190 ̊C. Dowolnie udekorować.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy