Murzynek przekładany masą serową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Olej, cukier, wodę , kakao i cukier waniliowy zagotować w garnku i odstawić do ostygnięcia.
2.
Do ostudzonej masy dodać mąkę , proszek ,sodę i żółtka ( wszystko wymieszać mikserem. Dodać ubite białka i jeszcze raz wymieszać ale łyżką.
2.Formę wysmarować tłuszczem i wylać ciasto * Piec w temperaturze 180 stopni około 25 minut.
3.Serek śmietankowy zmielić lub dobrze utrzeć , dodać cukier i cukier waniliowy oraz 4 łyżki kwaśnej śmietany ,
4.Żelatynę rozpuścić w ciepłym mleku , dodać do sera i wymieszać mikserem.
Wsypać rodzynki pokrojone ( wcześniej namoczone niecałe 1/2 szkl )
Jeśli nie lubicie nie musicie ich dodawać.)
5.Smak tej masy jest podobny do smaku masy serowej z chatki.
6.Upieczone ciasto przeciąć na pół , wyłożyć część masy i przykryć drugą połową ciasta.
7.1 galaretka cytrynową rozpuścić w pół litra wrzącej wody i odstawić do lekkiego stężenia.
8.Wierzch ciasta posmarować resztą masy i zalać tężejąca galaretką .
Udekorować zmielonymi orzechami lub migdałami .
Porady
Jeśli masa wyjdzie zbyt gęsta można dodać więcej śmietanki ponieważ każdy ser ma inną konsystencję .
Komentarze