Murzynek na kefirze z bakaliami

5 (182 ocen)

  • 60 min

Przepis na proste i błyskawiczne w przygotowaniu ciasto, które jest lekkie, puszyste, mocno kakaowe i znika z talerzyka w mgnieniu oka ;)

  • 60 min

Składniki:

  • - 2,5 szklanki mąki pszennej typ 650
    - 3/4 szklanki cukru + 1 łyżka
    - 400 g kefiru
    - 0,5 szklanki oleju rzepakowego (tłoczonego na zimno)
    - 50 ml wody
    - 3 kopiate łyżki ciemnego kakao
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 4 krople aromatu migdałowego
    Bakalie:
    - 1 kopiata łyżka rodzynek
    - 1 kopiata łyżka żurawiny
    - 6-7 śliwek kalifornijskich
Wystaw ocenę:

5 (182 ocen)

Zobacz również:

Murzynek Desery

Murzynek na kefirze z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, kakao, proszek do pieczenia i wymieszać dobrze wszystkie suche składniki.

    Śliwki kalifornijskie pokroić na mniejsze kawałki i wraz z rodzynkami oraz żurawiną dodać do miski.
  • Murzynek 2. Następnie dodać wodę, olej, aromat migdałowy i kefir (w temperaturze pokojowej). Wszystko jeszcze raz dokładnie i energicznie wymieszać łyżką, a powstałą masę przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 55 - 60 minut.

Porady

Składniki na keksówkę o wymiarach: długość: 25,0 cm / szerokość: 11,0 cm / wysokość: 7,0 cm

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować