Murzynek bez jajek z masą orzechową

4.5 (143 ocen)

  • 20 min

Pyszne ciasto a masę dodałam sama.

  • 20 min

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szklanki mąki
    1,5 szklanki cukru
    2 łyżeczki sody
    2 łyżki kakao
    1,5 szklanki mleka
    2 łyżki dżemu lub powideł
    0,5 kostki margaryny
    owoc z kompotu (agrest, wiśnie)
    Masa orzechowa:
    10 dkg orzechów włoskich
    2 czubate łyżki kaszy manny
    3/4 szklanki cukru pudru
    szklanka mleka
    cukier waniliowy
    olejek rumowy
    Krem:
    -2 kostki margaryny
    -4 jajka
    -1 szklanka cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Desery

Murzynek bez jajek z masą orzechową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:
    Mąkę, cukier, sodę i kakao mieszamy. Margarynę rozpuszczamy i studzimy. Mieszamy wszystkie składniki i wylewamy na blachę wyłożoną papierem. Na wierzchu układamy owoc. Pieczemy 30 minut.
  • 2. MASA ORZECHOWA:
    Mleko zagotowac i dodac kaszę ciągle mieszając. Orzechy drobno posiekać lub przepuścić przez maszynkę i wymieszać z kaszą manną. Dodać cukier, cukier waniliowy i rum. Ostudzić.
  • 3. KREM: Margarynę rozetrzeć. Jajka ubijamy z cukrem, ubite wlewamy powoli do margaryny cały czas mieszając.
  • Gotowe 4. Gotowy krem łączymy z masą orzechową i wykładamy na ostudzone ciasto. Posypujemy zmielonymi orzechami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować