Murzynek bambo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodajemy cukier oraz żółtka. Do ciasta cienkim strumykiem wlewamy olej. Następnie dodajemy ocet oraz mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto wykładamy na blaszkę o wymiarach 24cmx35cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 45 minut w temperaturze 170 stopni.
2.Po przestudzeniu biszkopt przekrawamy na dwa równe blaty. Biszkopty nasączamy zimną mocną kawą parzoną.
3.Masa: Dwie szklanki mleka gotuje my razem z cukrem. W pozostałym mleku mieszamy budynie czekoladowe. Masę wlewamy do gotującego się mleka. Mieszamy i gotujemy przez 2 minuty. Odstawiamy do przestudzenia. Masło ucieramy na puszystą masę. Stopniowo dodajemy zimny budyń. Ucieramy. Na końcu do masy dodajemy drobno pokrojoną gorzką czekoladę. Mieszamy. Masą przekładamy biszkopty.
4.Wierzch ciasta smarujemy masą kajmakową oraz posypujemy uprażonymi na patelni płatkami migdałowymi. Gotowe ciasto wstawiamy na godzinę do lodówki.
Komentarze