Murzynek z jabłkiem i kruoszonką

4.5 (192 ocen)

  • 2 godz.

Udana próba odtworzenia przepisu ciasta, które bardzo mi zasmakowało kiedy kupiłam je w cukierni

  • 2 godz.

Składniki:

  • (na dużą blachę)
    Murzynek:
    375g margaryny
    1,5 szklanki cukru
    9 łyżek wody
    3 łyżeczki cukru waniliowego
    3 czubate łyżki Kakao
    2 i 1/4 szklanki mąki
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    4 jajka


    3-4 większe jabłka

    Kruszonka:
    250g mąki
    125g margaryny
    1,4 szklanki cukry
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    2 żółtka
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Murzynek z jabłkiem i kruoszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W pierwszej kolejności zrobić ciasto kruche i schować do zamrażarki: Miękką margarynę, mąkę, proszek do pieczenia, cukry- połączyć, dodać żółtka i ugnieść porządnie w kulkę.
    Murzynek: Margarynę, cukier, cukier waniliowy, wodę i kakao rozpuścić w garnku na małym ogniu- nie gotować. Odstawić do wystudzenia. Oddzielić białka od żółtek. Kiedy masa będzie dodać żółtka, proszek do pieczenia i mąkę- zmiksować. ubić białka ze szczyptą soli i delikatnie wmieszać łyżką do masy murzynkowej. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
    Jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Nie odciskać za mocno bo ciasto będzie suche.
    Murzynka opruszyć przez sitko mąką i delikatnie wyłożyć cienką warstwę jabłek tak aby nie opadły. Na górę zetrzeć ciasto kruche.
    Ciasto włożyć do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec około 1 godziny.

Porady

Jeśli ciasto kruche po wygnieceniu będzie za suche (kruszy się, nie można zrobić kulki) można dodać 0.5 łyżki śmietany kwaśnej. Na koniec pieczenia można podpiec ciasto trochę od spodu. Po wystudzeniu dobrze jest popisać ciasto lukrem z cukru pudru.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować