Murzynek z czereśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Margaryna, cukier i kakao gotujemy 10min z 0,5 szkl wody. Następnie otrzymaną masę studzimy.
2. Robimy galaretkę według przepisu na opakowaniu i studzimy. Po schłodzeniu przekładamy do lodówki aby galaretka szybciej się stężała.
3. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy. Wszystko dodajemy do ostudzonej masy. Powoli dodajemy żółtka. Czereśnie i skórkę pomarańczową obtaczamy w mące, aby nie opadły na dno, a następnie dodajemy do masy. Delikatnie mieszamy. Tak otrzymaną masę przelewamy do keksówki. Pieczemy 60 min w temp. 180 oC. Studzimy.
4. Schłodzone ciasto polewamy lekko już stężoną galaretką z owocami.
Porady
Zamiast czereśni można użyć innych owoców np. wiśni. Gdy nie ma margaryny można również użyć masła, a zamiast proszku do pieczenia sodę oczyszczoną.
Komentarze