Murzynek z bananami

4.48 (201 ocen)

Ciasto upieczone przez córkę z okazji Dnia Ojca. Pachnące i słodkie. Nawet na drugi dzień było tak samo smaczne jak świeżo po upieczeniu.

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
    5 dag mąki ziemniaczanej
    5 jajek
    1,5 szklanki cukru pudru
    25 dag masła
    3 dag ciemnego kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 duże lub 3 mniejsze banany
    5 łyżek rumu
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.48 (201 ocen)

Zobacz również:

Ciasto ucierane Murzynek Desery

Murzynek z bananami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao.
    Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia.
    Piekarnik rozgrzać do 150-155 stopni z termo obiegiem (170 bez termo obiegu).
    Banany umyć, obrać ze skórki i pokroić w plasterki.
    Miękkie masło spienić, dodać cukier puder, szczyptę soli, zmiksować.
    Dodać rum i całe jajka, a następnie przesianą mąkę z dodatkami i razem zmiksować.
    Połowę masy wyłożyć do foremki, a na niej rozłożyć plasterki bananów.
    Na banany wyłożyć resztę ciasta.
    Piec około 60 minut, do suchego patyczka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Kakao Rum

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować