Murzynek z orzechami

4.88 (207 ocen)

  • 60 min

Murzynek to jedno z ulubionych ciast mojego dzieciństwa. Niezmienny przepis od X lat i ciasto zawsze się udaje a urozmaicać można je sobie dodatkami a w tym przepisie akurat z orzechami.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    200 gr masła (82%)
    szklanka cukru
    pół szklanki wody
    3 łyżki kakao
    4 jajka
    2 szklanki mąki
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    pół szklanki orzechów włoskich

    Składniki na polewę :
    6 łyżek kakao
    6 łyżek cukru
    6 łyżek wody
    3 łyżki masła
Wystaw ocenę:

4.88 (207 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Keks Murzynek Babki

Murzynek z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Składniki przygotowane do zagotowania 1. Masło, cukier, wodę i kakao zagotowujemy w garnku i gotujemy ok 10 minut co chwilę mieszając po czym studzimy. W międzyczasie prażymy orzechy na suchej patelni.
    Do wystudzonej masy dodajemy jajka i mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy. Można to zrobić mikserem na wolnych obrotach ja jednak wolę mieszać ręcznie.
    Dodajemy orzechy, mieszamy i całość wlewamy do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką keksówki.
    Pieczemy ok 40 minut w 180oC (do tzw."suchego patyczka")

  • Gotowe ciasto w keksówce przygotowane do pieczenia 2. Polewę przygotowujemy z zagotowania i do tego czasu częstego mieszania składników na polewę.

    Gotowego murzynka polewamy polewą i posypujemy drobno poszatkowanymi kilkoma orzechami włoskimi.

    Jeszcze tylko kawka i ... :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Czekolada Kakao Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować