Murzynek to jedno z ulubionych ciast mojego dzieciństwa. Niezmienny przepis od X lat i ciasto zawsze się udaje a urozmaicać można je sobie dodatkami a w tym przepisie akurat z orzechami.
60 min
Składniki:
Składniki na ciasto:
200 gr masła (82%)
szklanka cukru
pół szklanki wody
3 łyżki kakao
4 jajka
2 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
pół szklanki orzechów włoskich
Składniki na polewę :
6 łyżek kakao
6 łyżek cukru
6 łyżek wody
3 łyżki masła
Murzynek z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło, cukier, wodę i kakao zagotowujemy w garnku i gotujemy ok 10 minut co chwilę mieszając po czym studzimy. W międzyczasie prażymy orzechy na suchej patelni.
Do wystudzonej masy dodajemy jajka i mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy. Można to zrobić mikserem na wolnych obrotach ja jednak wolę mieszać ręcznie.
Dodajemy orzechy, mieszamy i całość wlewamy do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką keksówki.
Pieczemy ok 40 minut w 180oC (do tzw."suchego patyczka")
2.Polewę przygotowujemy z zagotowania i do tego czasu częstego mieszania składników na polewę.
Komentarze