murzynek z orzechowym karmelem

4.5 (151 ocen)

  • 20 min

szybkie i bardzo dobre ciasto

  • 20 min

Składniki:

  • CIASTO:
    2 szklanki mąki
    1 łyżka sody
    3 łyżki kakao
    2 jajka
    szklanka cukru
    2 łyżki dżemu
    pół szklanki oleju
    1 szklanka letniego mleka

    ORZECHOWY KARMEL:
    250 g orzechów ( zmielić )
    200 g masła
    niepełna szklanka mleka
    1 szklanka cukru

    blacha 35 na 20 cm
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Piernik Murzynek Desery

Murzynek z orzechowym karmelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO: 2 białka ubić z cukrem na sztywno, dodać żółtka, dżem, powoli wlewać olej. Dodać mąkę z kakao i sodą oraz letnie mleko. Ciasto wylać na blachę. Piec w 170 stopniach 40-45 minut ( ja piekłam z termoobiegiem ).
  • 2. ORZECHOWY KARMEL: masło, mleko i cukier gotować 10 minut, dodać orzechy ( pogotować kilka minut ) i ciepłe ( nie gorące ) wyłożyć na upieczone chłodne ciasto.

Porady

Do karmelu można dodać oprócz mielonych także pokrojone orzechy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować