Mule z curry w piwie

0 (0 ocen)

  • 20 min

Uwielbiam mule w każdej postaci te przygotowane z odrobiną aromatycznego curry i moim ulubionym piwie wyszły soczyste u pyszne, polecam na szybki obiad lub uroczystą kolację :)

  • 20 min

Składniki:

  • 1 kg muli
    1 średniej wielkości cebula
    1 ząbek czosnku
    1 łyżka curry
    ½ szklanki piwa ( ja użyłam Perła )
    1/3 szklanki śmietany kremówki
    2 łyżki oliwy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Curry Dania główne Piwa

Mule z curry w piwie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mule przekładamy do miski zalewamy zimną wodą, dokładnie myjemy każdą muszelką, wyrzucając od razu wszystkie te mule, które są otwarte. Na głęboką patelnie (koniecznie z przykrywką ! ) wlewamy oliwę i przesmażamy na niej posiekaną w drobną kostkę cebulę i czosnek. Kiedy cebula będzie już miękka dodajemy curry i przesmażamy wszystko razem minutę. Na patelnie wkładamy mule,, wlewamy piwo i śmietankę, przykrywamy patelnie wstrząsamy gotujemy 2 minuty. Odkrywamy , przykrywamy znowu wstrząsamy patelnia i gotujemy mule kolejne 3 minuty. Mule przekładamy na talerz ( wszystkie mule, które mają tym razem zamknięte muszle wyrzucamy ) , polewamy sosem i serwujemy najlepiej z chrupiącym bagietką i schłodzonym piwem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Piwo Śmietana Owoce morza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować