Mule w białym winie

0 (0 ocen)

Małże/ Mule, tak jak większość owoców morza, są bardzo zdrowe i bogate w nienasycony kwas Omega 3. Uważane są za prawdziwy rarytas. Duszone w białym winie - klasyka.

Składniki:

  • 1 kg muli
    0,5 l białego wytrawnego wina
    1/3 kostki masła
    2 małe cebule
    1 ząbek czosnku
    2 liście laurowe
    pieprz ( i ewentualnie sól)


Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Mule w białym winie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mule w białym winie 1. Przygotowanie:
    Należy sprawdzić czy mule są żywe, muszą być zamknięte. Jeśli skorupka jest otwarta, oznacza to, że małż jest martwy lub przebywał w cieple. Wówczas należy stukać muszelką o blat stołu. Jeśli małża się zamknie, to znaczy, że jest żywa. Jeśli się nie zamknie, należy ją wyrzucić (te pęknięte także wyrzucamy). Małże myjemy pod bieżącą letnią szorstką stroną gąbki, najlepiej na durszlaku. Należy zeskrobać wszelkie narośla oraz oczyścić skorupki z piasku.
  • Mule w białym winie 2. W dużym rondlu roztopić masło i zeszklić drobno posiekaną cebulę i czosnek. Wlać białe wino, pieprz, ziele angielskie i doprowadzić do wrzenia. Dodać mule. Gotować pod przykryciem ok 5-6 minut. W trakcie gotowania potrząsać garnkiem ( aby wszystkie mule się równomiernie gotowały i wszystkie otworzyły). Po tym czasie wyjąć mule, poukładać na talerzu i polać sosem z garnka. Zamknięte mule wyrzucamy. Podawać od razu. Smacznego!

Porady

Mule można podawać jako przystawkę lub danie główne. Serwować same lub z grzankami, bagietką ( można ją moczyć w sosie:). Posypać świeża pietruszką. Pozostały sos podawać w miseczce ( można w nim moczyć mule/grzanki). Do małży podajemy białe wino.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Małże Owoce Owoce morza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować