4 jajka
140 g cukru
200 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
110 g mąki ryżowej
160 g mąki kukurydzianej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1,5 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
1 szklanka puree z dyni
1 jabłko starte na tarce o dużych oczkach
Muffinki dyniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Puree z dyni:
Dynię (małą) przekroić, usunąć pestki, obrać, pokroić w kostkę. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku w 180C do miękkości. Następnie zmiksować na gładką masę.
2.Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, powoli dodajemy olej, dokładnie miksujemy. Następnie stopniowo dodajemy suche składniki:mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Gdy masa będzie gładka dodajemy starte jabłko, oraz mus z dyni. Przekładamy do foremek. Ja piękę niskie mufinki - takie na raz - więc dawałam 1 łyżkę do foremki, ale spokojnie można wypełnić foremki do 2/3 wysokości, ładnie wyrosną. Piecz w 180 C do suchego patyczka.
Do części ciasta dodałam kakao - fantastycznie łączy się z dynią.
Porady
muffiny można przygotować z mąki pszennej - też są fantastyczne.
Komentarze