Mufinki cytrynowe z lekkim kremem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Babeczki powstały z okazji planowanego na świat przyjścia siostrzeńca. W smaku mocno cytrynowe, nie za słodkie, z grubą warstwą niezbyt ciężkiego cytrynowego kremu na bazie masła i serka mascarpone, Jak je oceniam - powiem krótko nie wiem nie załapałam się rozeszły się w błyskawicznym tępi, a co po

  • 60 min

Składniki:


  • Składniki suche:
    2 szklanki mąki pszennej
    3/4 szklanki cukru
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 płaska łyżeczka sody
    1 łyżka cukru z wanilią
    szczypta soli
    skórka otarta z jednej cytryny
    Składniki mokre:
    100 g masła (roztopione i wystudzone)
    1 jajko
    sok wyciśnięty z cytryny
    1/2 szklanki mleka



    Krem

    250 g serka mascarpone
    200g masła
    3/4 szklanki cukru pudru
    skórka otarta z 3 cytryn
    ekstrakt cytrynowy
    (nie dodawajcie do kremu soku z cytryny zważy się !!!)



    * dla odmiany cytrynę możemy zastąpić pomarańczą lub limonką

Mufinki cytrynowe z lekkim kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mufinki 1. W jednej misce mieszamy składniki suche, w drugiej mokre, następnie wszystko mieszamy razem za pomocą łyżki, tylko do połączenia składników. Formę na muffinki wykładamy papilotkami i nakładamy ciasto do 3/4 wysokości. Pieczemy w 180 st przez 25 min.Po wystudzeniu dekorujemy kremem

    Krem:
    Masło ucieramy z cukrem na gładką puszysta masę, dodajemy serek skórkę i ekstrakt wszystko dokładnie łączymy , przekładamy do szprycy i dekorujemy babeczki

Porady

* dla odmiany cytrynę możemy zastąpić pomarańczą lub limonką

Komentarze

Podobne przepisy