Muffinki serowo-brzoskwiniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto kruche
• Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia.
• Szybko zagnieść ciasto z masłem i żółtkami.
• 1/3 ciasta włożyć do zamrażarki, resztę przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 30 minut.
• Blachę na muffinki wyłożyć papierowymi papilotkami. Dno i boki lekko wyłożyć kruchym ciastem.
2.Ser
• Masło utrzeć z cukrem na puszystą pianę, dodawać po łyżce sera cały czas miksując.
• Wrzucać po jednym całym jajku, następne dodawać dopiero jak wchłonie się poprzednie - po ok. 30 sekundach.
• Na koniec wymieszać z budyniem i pokrojonymi brzoskwiniami. Ser wylać na kruche ciasto.
• Ubić pianę z białek na sztywno, dodać cukier i ubijać, aż piana będzie gładka.
• Pianę wyłożyć na ser.
• Ciasto z zamrażarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach prosto na pianę z białek.
• Piec 40 minut w temperaturze 180 st.C.
• Podawać posypane cukrem pudrem.
Komentarze