Muffinki ryżowe z tuńczykiem i szpinakiem

0 (0 ocen)

Taka muffinka jest doskonałym drugim śniadaniem. Z powodzeniem zastąpią kanapkę. Można ją zjeść również na ciepło.

Składniki:

  • Składniki podstawowe z zestawu A:
    1,5 szklanki ugotowanego ryżu basmati
    450 gram mrożonego szpinaku
    puszka tuńczyka w oleju dobrej jakości

    Składnik podstawowy dodatkowy:
    200 gram sera z niebieską pleśnią, np.Lazur

    Dodatki:
    100 ml mleka
    2 jajka
    sól
    świeżo mielony czarny pieprz
    2 ząbki czosnku
    2 łodygi szczypiorku
    gałka muszkatołowa ok.1/3 łyżeczki
    pieprz cytrynowy ok.1/2 łyżeczki
    masło do wysmarowaną foremek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Muffinki Ryba Ser

Muffinki ryżowe z tuńczykiem i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak rozmraży i odciskamy z nadmiaru wody. Ryż blendujemy z mlekiem. Dodajemy przeciśnięty czosnek, posiekany drobno szczypiorek i 3/4 porcji pokruszonego sera. Tuńczyka odciskamy lekko z oleju. Mieszamy ze szpinakiem. Jajka ubijamy z pół łyżeczki soli , tak aby o ok. połowę zwiększyły objętość. Delikatnie mieszamy z rybą i szpinakiem a następnie z ryżem. Dodajemy przyprawy i dosalamy do smaku. Masę przekładamy do foremek, na wierzch dajemy resztę sera. Pieczemy 30-35 minut w temperaturze 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby Ser pleśniowy Szpinak Tuńczyk

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować