Pulchniutkie, cudownie pachnące maleństwa, które potrafią skutecznie poprawić humor ;) Są pyszne, a ich dodatkową zaletą jest to, że łatwo je wydobyć z papilotek ;)
Składniki:
na 12 muffinek:
1 i 3/4 szkl mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szkl cukru pudru
1 op. cukru waniliowego
szczypta soli
1/2 szkl mleka
1/3 szkl oliwy lub oleju
1 jajko
sok i skórka z 1 pomarańczy
2 krople olejku waniliowego
Muffinki pomarańczowo - waniliowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Osobno mieszamy suche i mokre składniki (do mokrych składników dodajemy połowę soku z pomarańczy, resztę zachowujemy żeby zrobić lukier). Następnie łączymy suche i mokre składniki z sobą i krótko miksujemy. Na końcu do ciasta dodajemy skórkę z pomarańczy i mieszamy całość łyżką. Piekarnik nagrzewamy do temp. 200ºC. Do formy na muffinki wkładamy papilotki i każdą napełniamy ciastem do 3/4 wysokości. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 15 minut.
2.Przygotowujemy lukier z pozostałej połowy soku pomarańczowego i cukru pudru i dekorujemy ostudzone muffinki.
Porady
Muffinki można ozdobić również kandyzowaną skórką pomarańczową.
Komentarze