Muffinki jaglane z truskawkami i suszonymi morelami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy i gotujemy 1 jej część w około 3 częściach wody. Wodę solimy i dodajemy do niej 1 łyżeczkę ksylitolu oraz kawałek masła.
Kaszę studzimy.
2.Morele parzymy gorącą wodą, odcedzamy i miksujemy za pomocą blendera na jednolitą i gładką masę.
3.Następnie przygotowujemy mąkę jaglaną.
3 łyżki kaszy jaglanej miksujemy w młynku do kawy do momentu powstania mąki.
4.Kiedy kasza przestygnie, dodajemy do niej papkę z moreli, 2 jajka, proszek do pieczenia, ksylitol, mąkę jaglaną i wszystko miksujemy na gładką masę.
5.Na koniec powstałą masę przekładamy do foremek w kolejności:
warstwa masy - pokrojone truskawki - warstwa masy.
Foremki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 40 minut. Życzę smacznego! :)
Komentarze