MUFFINKI JAGLANE

0 (0 ocen)

  • 60 min

Zdrowa przekąska z kaszy jaglanej.

  • 60 min

Składniki:

  • 3/4 szklanki kaszy jaglanej
    2 szklanki wody
    1/2 kostki rosołowej
    1 czerwona cebula
    ok. 200 g kiełbasy drobiowej
    natka pietruszki
    ok. 200 g marchewki z groszkiem (mrożonej)
    5 jajek
    100 g sera żółtego
    sól, pieprz
    papryka słodka mielona
    olej rzepakowy do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Muffinki

Muffinki jaglane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę jaglaną płukamy kilkakrotnie pod zimną wodą, następnie zalewamy gorącą wodą i odcedzamy. Gotujemy w 2 szklankach wody razem z kostką rosołową do momentu, aż cała woda zostanie wchłonięta przez kaszę. Podczas gotowania co jakiś czas mieszamy, aby kasza nie przywarła do dna. Po ugotowaniu - studzimy.

  • 2. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na patelni do zeszklenia na rozgrzanym oleju rzepakowym. Kiełbasę obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i wrzucamy do cebuli. Chwilę podsmażamy, a następnie wrzucamy marchewkę z groszkiem. Smażymy do momentu rozmrożenia warzyw. Studzimy.
  • 3. W misce rozbełtujemy jajka. Dodajemy przyprawy oraz umytą i posiekaną natkę pietruszki. Następnie dodajemy wystudzoną kaszę jaglaną i dokładnie mieszamy, aby kasza nie była posklejana w grudki. Na końcu wrzucamy zawartość patelni. Wszystko dokładnie mieszamy. Gotowa masę wykładamy do papilotek na muffinki, zajmując ok. 3/4 ich objętości. Ser kroimy w drobną kostkę i posypujemy nim wierzch muffinek. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25- 30 min. Muffinki najlepiej smakują na ciepło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza jaglana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować