3/4 szklanki kaszy jaglanej
2 szklanki wody
1/2 kostki rosołowej
1 czerwona cebula
ok. 200 g kiełbasy drobiowej
natka pietruszki
ok. 200 g marchewki z groszkiem (mrożonej)
5 jajek
100 g sera żółtego
sól, pieprz
papryka słodka mielona
olej rzepakowy do smażenia
Muffinki jaglane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę jaglaną płukamy kilkakrotnie pod zimną wodą, następnie zalewamy gorącą wodą i odcedzamy. Gotujemy w 2 szklankach wody razem z kostką rosołową do momentu, aż cała woda zostanie wchłonięta przez kaszę. Podczas gotowania co jakiś czas mieszamy, aby kasza nie przywarła do dna. Po ugotowaniu - studzimy.
2.Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na patelni do zeszklenia na rozgrzanym oleju rzepakowym. Kiełbasę obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i wrzucamy do cebuli. Chwilę podsmażamy, a następnie wrzucamy marchewkę z groszkiem. Smażymy do momentu rozmrożenia warzyw. Studzimy.
3.W misce rozbełtujemy jajka. Dodajemy przyprawy oraz umytą i posiekaną natkę pietruszki. Następnie dodajemy wystudzoną kaszę jaglaną i dokładnie mieszamy, aby kasza nie była posklejana w grudki. Na końcu wrzucamy zawartość patelni. Wszystko dokładnie mieszamy. Gotowa masę wykładamy do papilotek na muffinki, zajmując ok. 3/4 ich objętości. Ser kroimy w drobną kostkę i posypujemy nim wierzch muffinek. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25- 30 min. Muffinki najlepiej smakują na ciepło.
Komentarze