Muffinki czekoladowe z bananami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik nagrzewamy do 180ºC. W misce rozgniatamy banany, możemy to zrobić mikserem. W drugiej miksujemy białka, dodajemy cukier, żółtka i olej Ma powstać coś w rodzaju słodkiego majonezu. Możemy też wszystko wymieszać ręcznie, pamiętając o dokładnym rozgnieceniu bananów.
Mąkę mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia, wszystko razem przesiewamy. Mąkę łączymy z masą i mieszamy delikatnie łopatką lub na najniższych obrotach miksera, aż składniki się połączą. Dodajemy rozgniecione banany, mieszamy.
Foremkę do muffinek wykładamy papilotkami i rozkładamy po równo masę czekoladowo-bananową. Wstawiamy muffinki do piekarnika i pieczemy ok. 15–20 minut.
Polewa czekoladowa z kakao: Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy cukier puder stawiamy na małym ogniu i mieszamy do rozpuszczenia cukru. Następnie dodajemy masło, mieszamy aż do rozpuszczenia masła i połączenia składników . Teraz dodajemy kakao i dokładnie mieszamy aby wszystko się połączyło ale nie doprowadzamy do wrzenia.
Polewamy polewą wystygnięte muffinki i posypujemy wiórkami.
Komentarze