Muffinki czekoladowe

0 (0 ocen)

  • 10 min

Są to przepyszne muffinki, które z calą pewności mogą zastąpić nam murzynka. Możemy je zrobić gdy mamy ochote na czekolade, ale również wtedy kiedy potrzebujemy deseru na przyjęcie :)

  • 10 min

Składniki:

  • 300g czyli słoiczek dżemu wiśniowego, lub powideł
    100g gorzkiej czekolady
    150g mąki (niecała szklanka)
    100g cukru
    125g masła
    2 jajka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli

Muffinki czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuścić w rondelku i odstawić do wystudzenia.
  • 2. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej czyli, wkładając garnuszek lub miskę z połamaną czekoladą w rondel z parującą wodą.
  • 3. Rozpuszczoną czekoladę wymieszaj z masłem, dżemem oraz roztrzepanymi jajkami.
  • 4. Mąkę przesiej do miski, dodaj proszek do pieczenia, sól i cukier, a nastepnie porcjami czekoladę z dodatkami. Całość wymieszaj bardzo dokładnie.
  • 5. Przygotowaną masę nakładaj do 1/2 wysokości foremek na muffinki i piecz 23 minuty w temp. 180 stopni celsjusza.

Porady

Jeśli chcemy uzyskać bardziej czekoladowy efekt możemy ozodobić przed wsadzeniem do piekarnika, surowe muffinki łezkami czekoladowymi. Jeśli nastomiast chcemy załagodzić ten smak, ozdóbmy nasze babeczki bitą śmietaną :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy