Muffinki czekoladowe

0 (0 ocen)

  • 45 min

Bardzo czekoladowa muffinka z dodatkiem czekoladowych kropelek świetnie pasuje na małe co nieco do popołudniowej kawki. Jej wierzch można zwieńczyć bita śmietaną lub śmietankowym kremem.

  • 45 min

Składniki:

  • (na 10-12 sztuk)
    110 g mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    50 g kakao
    szczypta soli
    150 g masła
    150 g cukru trzcinowego muscavado
    80 ml śmietanki kremowej 30% lub 36%
    80 ml jogurtu naturalnego
    2 średnie lub duże jajka
    kropelki czekoladowe lub zamiennie posiekana czekolada
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Muffinki czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Przygotować formę na muffiny i wyłożyć je papilotkami lub kartonową obrączką.

    Do większej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Wymieszać z solą oraz pokrojonym na małe kawałki masłem. Rozetrzeć ręką aż masa będzie przypominać kruszonkę. Dodać cukier i wymieszać łyżką.

    Do drugiej miski wlać śmietankę kremową, jogurt i wbić jajka. Roztrzepać na jednolitą masę, nie ubijać. Dodać szklankę czekoladowych kropelek.

    Połączyć obydwie masy, delikatnie i krótko mieszając łyżką. Rozłożyć ją po równo w każdą papierową papilotkę. Posypać kropelkami czekoladowymi lub posikaną czekoladą.

    Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 22 - 25 minut do tzw. „suchego patyczka”. Babeczki wyjąć z formy i ułożyć na metalowej kratce do wystudzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować