Muffinki - choinki

0 (0 ocen)

Muffinkowe choinki są smaczne i przyciągają wzrok:). Wystarczy dosłownie chwila by je zrobić, bo nie ma w nich nic wymyślnego. Fantastyczna jadalna ozdoba na świąteczny stół. Ja zrobiłam je z podstawowego przepisu na muffinki, jednak można zrobić swoje ulubione:). Przepis na 6 sztuk.

Składniki:

  • Muffinki:
    1 szklanka mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/4 szklanki cukru
    1 jajko
    1/4 szklanka mleka
    1/4 szklanki oleju
    szczypta soli

    Krem:
    300g śmietanki 30%
    300g mascarpone
    2 łyżki cukru pudru
    zielony barwnik spożywczy w płynie lub proszku
    cukrowe ozdoby

Muffinki - choinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W osobnych miskach mieszamy ze sobą składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, cukier sól i mokre: jajko, mleko i olej. Łączymy ze sobą zawartości obu misek, mieszamy drewnianą łyżką tylko do połączenia składników. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Studzimy.
  • 2. W misce ubijamy śmietanę 30% wraz z cukrem pudrem na sztywną pianę. Dodajemy mascarpone i barwnik spożywczy w preferowanej ilości, nadal miksujemy do dokładnego połączenia składników. Jeśli uznamy, że kolor jest zbyt mało intensywny, możemy dodać więcej barwnika. Krem chłodzimy w lodówce przez minimum 30 minut.
  • 3. Za pomocą szprycy z ozdobną końcówką lub rękawa cukierniczego wykładamy krem na każdą z babeczek formując kształt choinki: zaczynamy od dużych okręgów na spodzie. Im wyżej, zataczamy mniejsze okręgi. Posypujemy cukrowymi ozdobami, u mnie są to złote perełki.

Komentarze

Podobne przepisy