Muffinki bazyliowe z lukrem cytrynowym i posypką migdałową

0 (0 ocen)

  • 40 min

Do podtrzymania wakacyjnego klimatu idealnie sprawdzają się orzeźwiające bazyliowe muffinki z lekką cytrynową nutką.

  • 40 min

Składniki:

  • - 240 ml mleka
    - liście świeżej bazylii ( 2 garście)
    - 200 g masła
    - 140 g białej czekolady
    - 230 g mąki pszennej
    - 160 g cukru
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    - szczypta soli
    - 2 jajka

    POLEWA CYTRYNOWA
    - 1 cytryna
    - 1 łyżka gorącej wody
    - 150 g cukru pudru

    DO DEKORACJI:
    - posiekane migdały
    - istki bazylii
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Muffinki bazyliowe z lukrem cytrynowym i posypką migdałową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik rozgrzać do 175 stopni C.
    Włożyć formę do babeczek papilotkami. ( Ok 10 sztuk )
  • 2. Do garnuszka wlać mleko, dodać masło i białą czekoladę. Następnie na małym ogniu mieszać do połączenia się składników. Ostudzić.
  • 3. W misce wymieszać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, sodą, cukrem i solą.
  • 4. W osobnej misce zmiksować posiekane na drobno listki bazylii z masą z garnuszka, następnie wbić jajka i ponownie zmiksować.
    Na koniec powoli wsypywać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, cukrem i solą i delikatnie wmieszać w ciasto.
  • 5. Gotowe ciasto rozlać do foremek.
    Piec ok 20-25 minut.
  • 6. Wyjąć babeczki z piekarnika i ostudzić.
  • 7. Polewa:
    Cukier utrzeć z sokiem z cytryny i wodą na gładką masę. Przygotowany lukier równomiernie rozsmarować na babeczkach i pozostawić do obeschnięcia.

    Posypać posiekanymi migdałami i listkami bazylii.

Porady

Czas pieczenia zależy od piekarnika.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować