Muffinki bananowe

5 (149 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 55 min

Najlepiej smakują zaraz po upieczeniu.

  • 55 min

Składniki:

  • ● 7,5 dag roztopionego masła
    ● 25 dag mąki
    ● 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    ● 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    ● szczypta soli
    ● 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
    ● 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
    ● 11,5 dag cukru
    ● łyżeczka ekstraktu wanilii
    ● 2 duże dojrzałe banany
    ● 2 jajka
    ● 125 ml mleka
    ● 10 orzechów włoskich
    ● 2 łyżki płynnego miodu
Wystaw ocenę:

5 (149 ocen)

Zobacz również:

Muffinki

Muffinki bananowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Banany rozgniatamy. W jednej
    misce mieszamy suche składniki, w drugiej – mokre,
    a następnie dodajemy banany.
    Do suchych składników wlewamy
    mokre. Mieszamy chwilę,
    aż powstanie masa z dużą
    ilością grudek.
  • 2. Ciastem wypełniamy natłuszczone
    foremki do babeczek.
    Pieczemy ok. 25 minut
    w temperaturze 190 °C. Odstawiamy
    na 5 minut. Podajemy
    na ciepło.

Porady

Apetycznie wyglądają udekorowane plasterkami bananów i kleksem kwaśnej śmietany. Można je też polać miodem albo kremem karmelowym i posypać orzechami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_09-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować