Muffinki ze śliwkami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śliwki myjemy, usuwamy z nich pestki i kroimy w kostkę.
W jednej misce łączymy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, cukier, cukier waniliowy.
2. W drugim naczyniu łączymy ze sobą jajko, olej i maślankę.
3.Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy tylko do połączenia się składników. Dodajemy śliwki i mieszamy.
4.Do miski wsypujemy mąkę i cukier trzcinowy. Dodajemy zimne masło i palcami łączymy składniki ze sobą tworząc kruszonkę. Gotową kruszonkę odstawiamy do lodówki.
5.Ciasto rozkładamy do formy na muffinki (12 babeczek) - wierzch posypujemy kruszonką. Muffinki pieczemy około 20 minut w 180 stopniach. Smacznego :)
Komentarze