Muffinki ze śliwkami i kruszonką

4.5 (149 ocen)

Muffinki są bardzo smaczne i pięknie się prezentują. Są idealne na jesienny deser, krusznka świetnie współgra z kruszonką, polecam

Składniki:

  • 200g śliwek,
    150g mąki,
    60g cukru,
    1,5 łyżeczki cukru waniliowego,
    3/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
    szczypta soli,
    1 łyżeczka cynamonu,
    1 jajko,
    60ml oleju,
    100ml maślanki,
    70g mąki,
    35g zimnego masła,
    30g cukru trzcinowego,
    listki mięty do dekoracji,
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Muffinki ze śliwkami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Muffinki ze śliwkami i kruszonką 1. Śliwki myjemy, usuwamy z nich pestki i kroimy w kostkę.

    W jednej misce łączymy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, cukier, cukier waniliowy.
  • Muffinki ze śliwkami i kruszonką 2. W drugim naczyniu łączymy ze sobą jajko, olej i maślankę.
  • Muffinki ze śliwkami i kruszonką 3. Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy tylko do połączenia się składników. Dodajemy śliwki i mieszamy.
  • Muffinki ze śliwkami i kruszonką 4. Do miski wsypujemy mąkę i cukier trzcinowy. Dodajemy zimne masło i palcami łączymy składniki ze sobą tworząc kruszonkę. Gotową kruszonkę odstawiamy do lodówki.
  • Muffinki ze śliwkami i kruszonką 5. Ciasto rozkładamy do formy na muffinki (12 babeczek) - wierzch posypujemy kruszonką. Muffinki pieczemy około 20 minut w 180 stopniach. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować