Wilgotne,mięciutkie,zachowujące świeżość również kolejnego dnia. Dobre na każdą porędnia, wspaniałe jako przekąska w pracy lub szkole, przegryzka międzyposiłkami, smaczne na gorąco i na zimno.
Składniki:
400 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
300 ml mleka
100 g stopionej margaryny
100 g żółtego sera
1 czerwona papryka
1 mała cukinia
1 marchewka
2 łodygi selera naciowego
15 szt czarnych oliwek bez pestek
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki margaryny do duszenia warzyw
sól,pieprz,ostra papryka do smaku
2 łyżeczki zielonej czubrycy
Muffinki z warzywami i żółtym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Warzywa oczyścić paprykę, cukinię, marchewkę, seler naciowy pokroić
na małe kawałki, podusić na margarynie aż zmiękną. Odstawić do
wystygnięcia. Oliwki pokroić w plasterki. Do miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia wymieszać. Ser zetrzeć na tarce. Jajka roztrzepać z mlekiem, dodać margarynę, przyprawy,ser oraz natkę pietruszki.
Dodać do mąki i wymieszać energicznie łyżką. Wrzucić warzywa i
ponownie wymieszać aż do połączenia składników.
2.Formę na 12 muffinek posmarować tłuszczem,każdy dołek
napełnić ciastem. Piec przez około 30 minut w temp. 190stopni ( do
chwili kiedy patyczek wbity do środka muffinki będzie suchy po wyjęciu).
Komentarze