Muffinki z salami, papryką, kukurydzą i serem

3 (1 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Wspaniała alternatywa dla tradycyjnych muffinek :)

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • CIASTO:

    5 dag masła
    30 dag mąki
    4 dag drożdży
    sól

    SOS:

    1 ząbek czosnku
    3 dag koncentratu pomidorowego
    bazylia
    oregano
    zioła prowansalskie
    sól
    pieprz

    PONADTO:

    1 mała czerwona papryka
    5 plastrów salami
    mała puszka kukurydzy konserwowej
    10 dag startego sera żółtego
    olej

Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Zobacz również:

Muffinki

Muffinki z salami, papryką, kukurydzą i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło roztopić w garnku.
  • 2. Mąkę, drożdże, szczyptę soli, płynną margarynę i 150 ml letniej wody zagnieść na gładkie ciasto.
  • 3. Zostawić pod przykryciem na ok 45 min w ciepłym miejscu.
  • 4. Czosnek obrać, drobno posiekać.
  • 5. Przecier pomidorowy, czosnek i zioła wymieszać dokładnie, dodać 4 łyżki wody. Przyprawić solą i pieprzem.
  • 6. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.
  • 7. Salami pokroić w kostkę.
  • 8. Ciasto rozwałkować na ksztalt prostokąta, posmarować przygotowanym sosem. Posypać papryką, salami, serem i kukurydzą.
  • 9. Ciasto zwinąć w roladę dłuższym bokiem. Pokroić na 12 części.
  • 10. Formę na muffinki wysmarować olejem.
  • 11. Do każdego wgłębienia włożyć jeden krążek.
  • 12. Piec ok 20 min w 200 stopniach.

Porady

Składniki można modyfikować wg upodobań.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować