Pomysł na przygotowanie takich muffinek znalazłam na blogu z dietetycznymi przepisami. Moja wersja muffinek została troszkę zmieniona, ale myślę, że oba przepisy są pyszne.
30 min
Składniki:
- mąka żytnia razowa - 250 g
- wody - 220 ml
- jajko - 1 szt
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki
- sól - 1 łyżeczka
- pieprz i ostra papryki - po 1/2 łyżeczki
- pieczarki - 10 szt
- suszone pomidory - 6 szt
- szczypiorek
- oliwa z oliwek - 1 łyżeczka
- olej - 1 łyżeczka
Muffinki z suszonymi pomidorami i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki drobno kroimy i podsmażamy na łyżeczce oleju. Suszone pomidory kroimy w kostkę, a szczypiorek drobno siekamy. Wszystkie składniki na ciasto mieszamy, dodajemy pieczarki, suszone pomidory i szczypiorek.
2.Do silikonowej formy na muffinki nakładamy ciasto (1,5 łyżki=1 muffinka).
3.Muffinki pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok 20 minut. Z podanych składników upiekłam 20 muffinek. Smacznego:)
Komentarze