Muffinki z pomidorami i kremem maślanym

0 (0 ocen)

  • 40 min

Puszyste muffinki z dodatkiem pomidorów, które wcale nie są wyczuwalne. Przepis z rodzaju "kulinarny przemytnik". Każdy niejadek z pewnością skusi się chociażby na kawałek.

  • 40 min

Składniki:

  • ciasto
    200 g mąki
    2 jajka
    150 g przecieru lub pure z pomidorów ( nie koncetratu!)
    70 g brązowego cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 czubata łyżka kakao
    100 ml oleju rzepakowego

    krem
    200 g miękkiego masła
    ok. 2 łyżki cukru pudru
    2 łyżki kakao

    dodatkowo
    wiśnie z soku lub świeże

Muffinki z pomidorami i kremem maślanym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, proszek i kakao przesiewamy. Jajka ubijamy z brązowym cukrem. Stopniowo dolewamy olej, potem przecier pomidorowy. Następnie dosypujemy pozostałe sypkie składniki. Ciasto przelewamy do foremek na muffinki. Mnie wyszło 10 sztuk. Pieczemy około 15-20 minut w 180 stopniach. Studzimy. Miękkie masło ucieramy z cukrem i kakao. Za pomocą szprycy dekorujemy zimne babeczki. Wykańczamy wisienką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy