Muffinki z kremem mlecznym

0 (0 ocen)

  • 40 min

Przepyszne kakaowe cupcake'i z mlecznymi czapeczkami dla wielbicieli mlecznych smaków ! :)

  • 40 min

Składniki:

  • Na 12 sztuk:
    2 szklanki mąki pszennej
    2/3 szklanki cukru
    1 szklanka mleka/maślanki/kefiru
    4 płaskie łyżki kakao
    1/2 łyżeczki sody
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 jaja
    100 ml oleju

    Krem:
    1/4 szklanki mleka
    1/3 szklanki cukru
    1 i 1/2 szklanki mleka w proszku
    130 g masła
    1/4 szklanki cukru pudru
    1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    + kolorowa posypka, wiórki czekolady (do ozdoby)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Muffinki

Muffinki z kremem mlecznym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W jednej misce roztrzepujemy mleko, jajka, cukier i olej.
    W drugiej misce przesiewamy mąkę z sodą, proszkiem i kakao.
    Zawartość obu misek mieszamy do połączenia składników. Ciasto wlewamy do papilotek (ok. 2/3 foremek) i pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach.
  • 2. W międzyczasie przyrządzamy krem:
    Zwykłe mleko gotujemy z cukrem kryształem. Masło ucieramy dodajemy powoli przestudzone mleko, oraz wanilię. Na koniec dodajemy mleko w proszku i cukier puder.
  • 3. Na upieczone i ostudzone babeczki nakładamy (najlepiej szprycą) krem i ozdabiamy kolorową posypką lub wiórkami czekolady.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować