Muffinki z galaretkową wkładką

0 (0 ocen)

Zrobiłam te muffinki na niedzielne popołudnie. Pomysł z galaretką był moim zdaniem bardzo trafiony:)

Składniki:

  • suche:
    2 szklanki mąki
    2/3 szklanki cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    mokre:
    1 jajko
    1 szklanka mleka
    100 g masła lub margaryny

    galaretka wiśniowa
    pół tabliczki gorzkiej czekolady
    posypka cukrowa lub wiórki kokosowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Muffinki Galaretki

Muffinki z galaretkową wkładką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuścić w rondelku na małym ogniu. Składniki suche wymieszać. Składniki mokre wymieszać w innym naczyniu. Następnie suche wsypać do mokrych i wymieszać (łyżką lub mikserem). Gotową masę wlewać do foremek na muffinki i piec 20 minut w temperaturze 200 stopni.
  • 2. Ugotować galaretkę według przepisu na opakowaniu i schłodzić ją.
  • image-0nk621u 3. Gdy muffinki wystygną, każdą z nich przeciąć na połowę. Wąskim kieliszkiem wycinać w jednej z części muffinki, niewielkie krążki.
  • image-1d60ao1 4. Do wyciętych otworów nakładać stężałą galaretką i przykrywać drugą częścią ciastka.
  • 5. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Na wierzch złożonych, gotowych już muffinek nakładać łyżeczką rozpuszczoną czekoladę. Następnie ozdobic posypką cukrową. Muffinki schłodzić w lodówce minimum 1 godzinę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować