Muffinki z budyniem i kremem jeżynowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jeżyny włożyć do garnuszka i podgrzewać na małym ogniu. Zmiksować i przetrzeć przez sito. Można wszystkie jeżyny jednocześnie przetrzeć- te do budyniu i kremu. Do budyniu będzie ok 1/3 szklanki musu, a do kremu 2/3 szklanki. Odlać z od mleka ćwierć szklanki, w której rozetrzeć żółtko z mąkami. Pozostałe mleko zagotować z cukrem. Wlać mieszankę mączną i ugotować budyń. Odstawić do wystudzenia.
2.MUFFINKI: Jajka utrzeć z cukrem, a następnie wlać olej i jogurt. Połączyć i wsypać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Wlewać do formy na muffinki do połowy. Kłaść łyżeczkę budyniu i przykrywać łyżką ciasta. Piec w 180*C przez 25-30min. Wystudzić.
3.KREM: żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości wody i przestudzoną wlać cienkim strumyczkiem do przetartych jeżyn. Dodać cukier. Zimną śmietankę ubić i połączyć z wystudzonym, gęstym musem jeżynowym. Kiedy zacznie tężeć nakładać na muffinki za pomocą rękawa cukierniczego. Na czubku wcisnąć dodatkowe jeżyny. Smacznego!
Komentarze