Błyskawiczne muffinki -robi się je od ręki bez użycia miksera! Gęste i wilgotne ciasto przełamane konfiturą z płatków róży! Sprawdzą się idealnie jako poczęstunek dla gości czy na babskie wieczory:)
5 min
Składniki:
Składniki
Ciasto na muffiny (składniki na 12 sztuk)
Składniki suche:
250 g mąki tortowej
1 łyżka proszku do pieczenia
2 łyżki cukru
cukier waniliowy
szczypta soli
Składniki mokre:
2 jajka
8 łyżek mleka
8 łyżek oleju
2 łyżki ajerkoniaku lub rumu lub innego likieru
Nadzienie:
12 łyżeczek konfitury z płatków róży
Muffinki z konfiturą z płatków róży - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto na muffiny: Mąkę przesiać do dużej miski dodać pozostałe składniki suche i wymieszać. Do drugiej miski wybić jajka, dodać mleko i olej, wymieszać. Połączyć ze sobą składniki wlewając mokre do suchych i dokładnie wymieszać łyżką do uzyskania jednolitej konsystencji. Pod koniec mieszania dodać ajerkoniak i delikatnie wymieszać.
2.Piekarnik rozgrzać do temp. 180 st. C. Połowę ciasta rozłożyć równomiernie do ustawionych na blasze do pieczenia silikonowych foremek na muffiny (lub dołki foremki do muffin/papierowe foremki). Następnie na środek każdej foremki wyłożyć po 1 łyżeczce konfitury i przykryć pozostałym ciastem.
3.Muffiny wstawić do piekarnika i piec około 25 minut(bez termoobiegu). Wyjąć z piekarnika, po około 10 minutach wyjąć z foremek i odstawić na kratkę do całkowitego wystygnięcia.
Gotowe muffiny można posypać cukrem pudrem, polać lukrem itp.
Komentarze