Muffinki z konfiturą z płatków róży

4.5 (141 ocen)

  • 5 min

Błyskawiczne muffinki -robi się je od ręki bez użycia miksera! Gęste i wilgotne ciasto przełamane konfiturą z płatków róży! Sprawdzą się idealnie jako poczęstunek dla gości czy na babskie wieczory:)

  • 5 min

Składniki:

  • Składniki

    Ciasto na muffiny (składniki na 12 sztuk)

    Składniki suche:
    250 g mąki tortowej
    1 łyżka proszku do pieczenia
    2 łyżki cukru
    cukier waniliowy
    szczypta soli

    Składniki mokre:
    2 jajka
    8 łyżek mleka
    8 łyżek oleju
    2 łyżki ajerkoniaku lub rumu lub innego likieru
    Nadzienie:
    12 łyżeczek konfitury z płatków róży






Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Muffinki z konfiturą z płatków róży - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Muffiny z konfiturą różaną 1. Ciasto na muffiny: Mąkę przesiać do dużej miski dodać pozostałe składniki suche i wymieszać. Do drugiej miski wybić jajka, dodać mleko i olej, wymieszać. Połączyć ze sobą składniki wlewając mokre do suchych i dokładnie wymieszać łyżką do uzyskania jednolitej konsystencji. Pod koniec mieszania dodać ajerkoniak i delikatnie wymieszać.
  • Muffiny  z konfiturą różaną 2. Piekarnik rozgrzać do temp. 180 st. C. Połowę ciasta rozłożyć równomiernie do ustawionych na blasze do pieczenia silikonowych foremek na muffiny (lub dołki foremki do muffin/papierowe foremki). Następnie na środek każdej foremki wyłożyć po 1 łyżeczce konfitury i przykryć pozostałym ciastem.
  • Muffiny  z konfiturą różaną 3. Muffiny wstawić do piekarnika i piec około 25 minut(bez termoobiegu). Wyjąć z piekarnika, po około 10 minutach wyjąć z foremek i odstawić na kratkę do całkowitego wystygnięcia.
    Gotowe muffiny można posypać cukrem pudrem, polać lukrem itp.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować