Muffinki z nadzieniem budyniowym

4.46 (208 ocen)

  • 60 min

Ostatnio "zaraziłam" się muffinkową grypą i tak praktycznie co tydzień to jakieś sobie robię oto moja propozycja z przed dwóch tygodni :)

  • 60 min

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
    1 małe opakowanie cukru wanilinowego
    0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
    1 jajko
    0,75 szklanka cukru pudru
    650 ml mleka
    3 łyżki cukru kryształu
    80 ml oleju
    3 łyżki kakao
    1 opakowanie budyniu waniliowego
Wystaw ocenę:

4.46 (208 ocen)

Zobacz również:

Desery Muffinki

Muffinki z nadzieniem budyniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto na muffinki 1. Suche składniki (mąka, soda, cukier puder, cukier waniliowy, kakao) wymieszać razem. W drugiej misce połączyć jajko, olej i szklankę mleka.
    Na palniku zagotować 350 ml mleka wraz z 3 łyżkami cukru kryształu. W pozostałych 50 ml rozprowadzić budyń z torebki. Całość zagotować i ostudzić.
    Następnie połączyć ze sobą składniki suche i mokre (poza budyniem) i mieszać aż połączą się wszystkie składniki.
  • Muffinki z nadzieniem budyniowym 2. Do formy na muffinki wkładam papilotki. Do każdej wlewam troszkę masy (do połowy), a następnie wkładam po łyżeczce budyniu waniliowego. Przykrywam budyń kolejną porcją ciasta.
  • Gotowe muffinki 3. Muffinki wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę około 20 min w 180*C.
    Podaję delikatnie posypane cukrem pudrem.
    Życzę smacznego :)

Porady

Warstwa nalanego ciasta do formy przed włożeniem budyniu nie może być za cienka, gdyż wtedy opadnie na samo dno

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować