Muffinki wytrawne z suszonymi pomidorami, oliwkami i serem pleśniowym

4.5 (160 ocen)

  • 40 min
  • Dla 2 osób

Wytrawna muffinka? Polecam ją z dodatkiem świeżych kiełków rzodkiewki, które rosną jak szalone na moim parapecie. Muffinka nadaje się jako drugie śniadanie lub przekąska w podróży. Syci i zadowala kubki smakowe.

  • 40 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • Suche składniki:
    1,5 szklanki mąki pszennej
    0,5 szklanki mąki żytniej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
    0,5 łyżeczki soli

    Mokre składniki:
    1 łyżka musztardy Dijon
    6 łyżek oliwy z oliwek
    0,5 szklanki jogurtu naturalnego
    0,5 szklanki mleka
    1 jajko
    2 łyżki octu balsamicznego

    Dodatki: (pokrojone na małe kawałki)
    suszone pomidory
    oliwki
    ser pleśniowy
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Muffinki Ser Muffiny wytrawne

Muffinki wytrawne z suszonymi pomidorami, oliwkami i serem pleśniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Suche składniki wymieszaj w misce.
  • 2. Do dużej miski wlej mokre składniki i dokładnie wymieszaj trzepaczką.
  • 3. Dodaj suche składniki i mieszaj, aż się połączą.
  • 4. Do foremek silikonowych (lub zwykłych metalowych, które wysmarujesz oliwą i obsypiesz mąką lub bułką tartą) nakładaj po łyżce ciasta. Na ciasto nakładaj dodatki i przykryj je odrobiną ciasta. Na wierzch muffinek można położyć dodatkowy kawałek sera, który roztopi się podczas pieczenia.
  • 5. Piecz 25 minut w 200 stopniach C.

    Wyśmienicie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno obsypane ulubionymi kiełkami. Smacznego!

Porady

Dodatki można też wymieszać w misce z ciastem i nakładać od razu do foremek do 2/3 wysokości.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Oliwki Suszone pomidory Ser pleśniowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować