" Muffiny z prażonymi jabłkami i kremem budyniowym "

0 (0 ocen)

  • 45 min

Pyszne , delikatne muffinki jabłkowe z kremowym budyniem.

  • 45 min

Składniki:

  • Ciasto :

    - margaryna - 40 g
    - drobny cukier - 150 g
    - mąka pszenna - 120 g
    - proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
    - sól - 1 szczypta
    - cynamon - 1 łyżeczka
    - jajko - 1 szt
    - mleko - 120 ml
    - aromat waniliowy - 1 łyżeczka


    Nadzienie :

    - prażone jabłka - 100 g
    - cukier puder - 1 łyżka


    Krem :

    - mleko - 200 ml
    - aromat waniliowy - 1 łyżeczka
    - żółtko - 2 szt
    - cukier - ok. 100 g
    - mąka - 15 g
    - mąka kukurydziana - 15 g
    - śmietana 30 % - 100 ml
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Babeczki Babeczki Muffinki

" muffiny z prażonymi jabłkami i kremem budyniowym " - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto :

    Margarynę , cukier, mąkę, proszek do pieczenia, sól i cynamon ucieramy mikserem na niskich obrotach, aż powstanie drobna, grudkowa masa
    ( przypominająca bułkę tartą ).

    W osobnym garnku mieszamy mleko z jajkami i aromatem.

    Wlewamy płynną masę do suchych składników i ucieramy mikserem , do momentu uzyskania kremowej masy.

    Nakładamy ciasto do foremek
    ( u mnie jak zwykle silikonowe ) do ok. połowy foremki.

    Do każdej nakładamy czubatą łyżkę musu jabłkowego wymieszanego z cukrem pudrem.

    Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 190C na ok. 20 minut.

    Studzimy na kratce.


    UWAGA!

    Babeczki są bardzo delikatne i musimy uważac wyciągając je!


    Krem :

    Mleko gotujemy z aromatem.

    Żółtka mieszamy z cukrem oraz mąkami.

    Dodajemy 3 łyżki gotującego się mleka. i dobrze mieszamy uważając , by jajka się nie ścięły.

    Przygotowaną masę wlewamy do gotującego mleka i gotujemy jeszcze kilka minut cały czas mieszając.

    Odstawiamy do przestudzenia.

    Kiedy masa będzie już zimna ubijamy na sztywno śmietanę kremówkę.

    Dodajemy do masy i delikatnie mieszamy do momentu połączenia składników.


    Całośc:

    Przygotowanym kremem dekorujemy babeczki.

    Posypujemy odrobiną pokrojonych drobno jabłek.

    Zajadamy!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować