Muffiny z karmelowym popcornem i budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z 250ml mleka, odlewamy 50ml i w tym mieszamy cukier i proszek budyniowy, resztę mleka zagotowujemy. Dodajemy wymieszany budyń z mlekiem i doprowadzamy do wrzenia. Ochładzamy.
W garnku rozpuszczamy masło z cukrem, pozostawiamy do schłodzenia. Mąkę przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy. Do osobnej miski wbijamy jajka, wlewamy wodę i mieszamy. Łączymy susze składniki z mokrymi, dodajemy masło i rozprowadzamy go w cieście.
Ok 1 cm ciasta wykładamy do foremek, wkładamy czubatą łyżeczkę budyniu i zakrywamy ciastem. Powtarzamy czynność, aż do skończenia się składników. Pieczemy w temperaturze 190 stopni ok. 25 minut.
2.Na patelnię z grubym dnem wsypujemy cukier, wlewamy wodę, sok z cytryny i zostawiamy, aż zacznie się rumienić. Nie mieszamy. Jeżeli mamy gotowy popcorn przekładamy go do miski i już gotowym karmelem zalewamy. Od razu mieszamy, by karmel został na popcornie, a nie na dnie naczynia.
Tak przygotowany popcorn wykładamy na muffinki łyżką drewnianą.
Komentarze