MUFFINY Z KAKI I PALONYM MASŁEM

0 (0 ocen)

  • 30 min

Kaki , inaczej persymona to owoc, który w Polsce jest ciągle jeszcze mało popularny.A szkoda, bo nie tylko obłędnie smakuje , ale i ma wiele właściwości zdrowotnych.Świetnie smakuje , jest niezwykle soczysta ... i doskonale nadaje się do wypieków!

  • 30 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    ( 6 szt )

    MUFFINY:

    * mąka pszenna - 100 g

    * proszek do pieczenia - łyżeczka

    * masło - 40 g

    * duży owoc kaki - 1 szt

    * cukier - 40 g

    * brązowy cukier - 20 g

    * małe jajko - 1 szt

    KRUSZONKA:

    * cukier - 40 g

    * mąka - 1 czubata łyżka

    * zimne masło - 1 płaska łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Muffinki Kruszonka

Muffiny z kaki i palonym masłem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    KRUSZONKA:

    Mąkę mieszamy z masłem i cukrem , zagniatamy , chłodzimy w lodówce.

    MUFFINKI:

    Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia.

    Masło roztapiamy , rumienimy na złoto , studzimy.

    Owoce kaki kroimy w kosteczkę , dodajemy brązowy i biały cukier , jajko oraz przestudzone masło.

    Wlewamy do mąki, dobrze mieszamy i nakładamy do foremek na muffinki ( ja używam silikonowych ).

    Posypujemy startą kruszonką.

    Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 18-25 minut.

    Studzimy na kratce!

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować