Muffiny z gruszką i czekoladą

4.5 (143 ocen)

  • 35 min

Królewskie muffiny. Idealne połączenie słodyczy dojrzałych gruszek, świeżo tartego imbiru i chrupiącej czekolady.

  • 35 min

Składniki:

  • 150g mąki pszennej
    50g cukru trzcinowego + kilka łyżeczek do posypania
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    1 jajko
    100g maślanki
    50ml oleju
    0,5 łyżeczki imbiru
    1 łyżeczka miodu
    150g gruszek (obranych i pokrojonych w niedużą kostkę)
    50g posiekanej gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Desery Muffinki

Muffiny z gruszką i czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować dwie miseczki.
  • 2. W jednej wymieszać suche, a w drugiej mokre składniki.
  • 3. Następnie mokre wlać do suchych, dodać gruszki i czekoladę, wymieszać niedokładnie, tylko do połączenia składników.
  • 4. Tak przygotowaną masą napełniać foremki do muffinek (do 1/3 wysokości), wierzch każdej posypać niewielką ilością cukru brązowego.
  • 5. Piec w temperaturze 180 stopni do tzw. suchego patyczka.

Porady

Zamiast cukru, do posypania można użyć płatków migdałowych lub łuskanego słonecznika. Smakują równie wybornie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gorzka czekolada Gruszki Imbir

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować